Logo

De acteurs

Expo-sciences
De Zon

De Zon, onze meest naburige ster, heeft een diameter van 1 392 000 km, zowat 109 maal deze van de Aarde. De Aarde draait errond aan een ritme van een omwenteling per jaar.

De Zon bestaat voor 98% uit waterstof en helium en heeft een centrale temperatuur van 15 miljoen graden Celsius. Deze temperatuur, te wijten aan de enorme druk in de kern, onderhoudt de kernfusies die aan de oorsprong liggen van het licht en de warmte, enkele van de levensnoodzakelijke elementen, die ons bereiken.

De Maan

Deze natuurlijke satelliet van de Aarde is vier maal kleiner dan onze planeet en maakt een omwenteling om de 27 dagen 7 uren en 43 minuten. Een gelukkig toeval wil dat de Maan zowat 400 maal kleiner is maar ook gemiddeld 400 maal dichterbij is dan de Zon, zodat beiden dezelfde schijnbare grootte aan de hemel hebben. De afstand Aarde-Maan varieert tussen 356 375 Km en 406 720 Km, wat de Maan soms groter, soms kleiner dan de Zon doet lijken. Indien een eclips zich voordoet, heeft men in het eerste geval een " totale " ; in het tweede geval een " ringvormige " zonsverduistering, zo genoemd omdat een stukje van de Zon als een ring om de donkere maanschijf verschijnt. Doordat de rotatieperiode en de omwentelingsperiode dezelfde zijn, vertoont de Maan steeds dezelfde zijde naar ons toe. Gemiddeld is de baan van de Maan zo'n 5° geheld ten opzichte van de ecliptica.

De Aarde

Onze planeet, een bol van diameter ongeveer 12 700 km en omtrek 40 000 km, is de derde planeet vanaf de Zon geteld, na Mercurius en Venus en voor Mars. Haar omwentelingsperiode rond de Zon bedraagt 365,256 dagen en wordt siderisch jaar genoemd. Haar rotatieperiode om de poolas bedraagt 23 uren 56 minuten 04 seconden. Deze as maakt een hoek van 23°27' met een loodrechte op het eclipticavlak. Zoals een tol beschrijft onze lichtjes afgeplatte planeet een precessiebeweging. Deze beweging is de beweging van de rotatieas van de Aarde ten opzichte van de loodrechte op het eclipticavlak. De rotatieas beschrijft als een ware een kegel met een openingshoek van 23°27' en met een periode van 26 000 jaren. Men noemt deze cyclus de precessie van de nachteveningen omwille van het feit dat de lenteëvening elk jaar ongeveer 3 seconden vooruitloopt op het siderisch jaar. Het tropisch jaar, de tijd die verloopt tussen twee opeenvolgende lenteëveningen, is bijgevolg korter en duurt 365,2422 dagen.




Français Nederlands Vorige pagina
rechtstreekse toegang
Volgende pagina English Español


Webmaster: Antoine van Ruymbeke Laatst bijgewerkt: 10 augustus 99

© Jeunesses Scientifiques de Belgique